Vetovoimaa rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle!

Rakennusmestari

Rakennusmestareiden työllistyminen on tällä hetkellä erinomaisella tasolla. Rakennusliikkeiden palvelukseen työllistyvät sijoittuvat pääsääntöisesti työnjohdollisiin tehtäviin. Rakennusalan suunnittelu ja konsulttitoimistot työllistävät myös rakennusmestareita. Moni on ryhtynyt myös yrittäjäksi, mihin koulutus antaa myös hyvän mahdollisuuden.

rakennusmestariNimi: Aki Puikkonen, 26.
Opiskelupaikka: Metropolia ammattikorkeakoulu, Helsinki. Kesätöissä ja harjoittelussa Quattrorakennus Oy:ssä Vantaalla Malmilla.
Koulutusohjelma: Rakennusalan työnjohdon koulutusohjelma, kesto 3,5 v.
Tutkinto, johon tähtää: Rakennusalan työnjohdon tutkinto, Rakennusmestari (AMK).

Miten ja miksi tulit opiskelemaan tätä alaa?
Pienen sattumankin kautta lähdin peruskoulun jälkeen ammattikouluun opiskelemaan rakennusalaa. Tätä ennen olin pieniä aputöitä tehnyt rakentamisen kanssa. Muutaman vuoden töissä olon jälkeen rakennusmestariopinnot alkoivat kiinnostaa.

Mitkä asiat kiinnostivat sinua juuri tässä koulutusohjelmassa?
Halusin koulutusohjelman josta valmistun rakennusalan työnjohtoon ja nimenomaan olemaan työmaalla, koska tästä oli jo edellisen työn puolesta kokemusta. Työ on hyvin vaihtelevaa ja tästä syystä ainakin itsellä on ollut mielenkiintoa oppia lisää.

Pitääkö olla alan työkokemusta, jotta pääsisi opiskelemaan tätä alaa?
Ei ole välttämättömyys, mutta ainakin omalla kohdalla siitä on ollut hyötyä. Hakiessa monen vuoden työssä olon jälkeen oli matemaattiset aineet vähän jäänyt unholaan ja tätä kompensoi hyvin työkokemuksesta saadut hakupisteet. Ammatillisten aineiden kanssa on myös aiemmasta kokemuksesta ollut hyväksi lähtötiedoksi.

Mitä asioita itse arvostat tällä alalla?
Tekemisen jälki on nähtävissä konkreettisessa muodossa. Tehtävät on hyvin vaihtelevia ja saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Millaiselle ihmiselle mielestäsi juuri tämä ammatti sopii?
Hyvät vuorovaikutustaidot ovat eduksi. Haitaksi ei ole myöskään ole matemaattinen lahjakkuus. Toki rakentaminen on alana niin laaja että jokaiselle osaamiselle löytyy tarvetta ja ihminen on siitä hyvä että se oppii sitä mitä se haluaa oppia.

Millaisissa työpaikoissa ja työtehtävissä alasi ammattilaisia toimii?
Esimerkiksi rakennustyömailla, suunnittelussa, infrarakentamisessa, rakennustuoteteollisuudessa ka rakennusvalvonnassa.

Millaisessa tehtävässä ja työpaikassa haluat lähitulevaisuudessa työskennellä?
Asuntorakentamisen parissa työnjohdollisissa tehtävissä. Harjoittelun kautta työpaikan vakiinnuttaminen on tavoitteena.

Millaisena näkisit työmahdollisuutesi valmistuttuasi?
Tämän suhteen asiat on hyvin valoisat! Tältäkin alalta suuret ikäluokat ovat jäämässä pois ja avoimia työtehtäviä vapautuu. Jatkossakin talot rakennetaan suomessa.

Mitä terveisiä lähettäisit tämän palstan lukijalle?
Onnea tuleville opiskeluille. Rohkeasti vain kokeilemaan onko ala oikea juuri sinulle. Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella uuteen ammattiin!