Vetovoimaa rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle!

Maalari

Maalarin työ on vaativaa mutta palkitsevaa

Maalari maalaa tai pintakäsittelee yleensä uudisrakennuksia tai remontoitavia rakennuksia ja huoneistoja. Vanhojen rakennusten entisöinti edellyttää maalarilta erikoistumista ja lisäammattitaitoa. Maalarin työstä voi edetä vaikka yrittäjäksi, kuten toimitusjohtaja Tomi Oksanen Maalausliike Vilen & Syrjänen Oy:stä seuraavassa kertoo.
(Kuvat: Tommi Ahlberg).

maalari_oksanen-kuva2Nimi: Tomi Oksanen
Ammatti: Toimitusjohtaja
Työpaikka: Maalausliike Vilen & Syrjänen Oy

Miten olet päätynyt nykyiseen tehtävääsi?
Tulin 13-vuotiaana kesätöihin isäni vetämälle työmaalle. Työskentelin maalaustöissä opiskeluaikani kesät ja pääsin jotenkin rakennustyömaiden ”fiilikseen” mukaan. Armeijan jälkeen kävin EVTEK:in materiaali- ja pintakäsittelylinjan. Vuodesta 1994 työskentelin työnjohtajana ja vuodesta lähtien 2007 toimitusjohtajana.

maalarioksanen3

Mihin asioihin työnhakijan kannattaa mielestäsi kiinnittää huomiota ensimmäistä työpaikkaa valitessaan?
Työnhakijan kannattaa kiinnittää huomiota siihen ensisijaisesti siihen, että työnantaja on sellainen, että työnohjaamiseen on resurssit eli monipuolinen ammatillinen kehittyminen on mahdollista. Tietenkin työnantajan palkanmaksukyky on oleellinen asia – työtähän tehdään toimeentulon vuoksi. Itse suosittelisin Pintaurakoitsijat ry:n jäsenliikkeitä.

Miten toivoisit työnhakijoiden toimivan, kun he hakevat teille töihin?
Ensiarvoisen tärkeää on tietenkin, että työnhakija ottaa kontaktin itse työnantajaan. Äidin tai isän suorittama kysely harvoin johtaa työnsaantiin. Selkeä listaus koulutuksesta ja aiemmista työsuhteista auttaa työnantajaa muodostamaan kuvan työnhakijasta.

Kannattaa ottaa huomioon, että henkilöllä joka  yrityksen työhönotosta vastaa on myös kiireisiä päiviä. Jos työnantaja lupaa soitella takaisin, eikä soittoa kuulu, kannattaa soittaa uudelleen – sitkeys ja aktiivisuus palkitaan

Kerro lyhyesti, millaisia asioita painotat valitessasi etenkin nuoria työntekijöitä?
Koska nuoret työnhakijat ovat vielä ”raakileita”, eikä ammatillista työkokemusta voi vielä edellyttää, kaikenlainen työkokemus huomioidaan eduksi. Vaikka olisi ollut työssä hampurilaisravintolassa, se on osoitus halusta tehdä töitä. Reipas esiintyminen on aina plussaa!

Millaisille ihmisille tämä ala sopii?
Ala sopii ihmisille, jotka haluavat ja joilla on taito tehdä töitä käsillään.

Mistä työntekijä tietää onnistuneensa työssään?
Kyllä työnantajan pitää pystyä antamaan palautetta – sekä hyvää, että huonoa. Työntekijän ammatillisen identiteetin muodostumisessa on tärkeää, että saa palautetta työstään

Miten laadukasta työtä tehdään ja mitataan sinun yrityksesssi? 
Vaikka nykyisillä rakennustyömailla olosuhteet laadun tuottamiseen eivät aina ole otolliset, yritämme varmistaa että tilattu laatu saavutetaan. Laadun mittaus tapahtuu työnaikana jatkuvalla tarkkailulla ja omilla ns. itselleluovutuskatselmuksilla. Lopuksihan kohteet vastaanottaa aina tilaaja, joka toteaa onko haluttu laatutaso saavutettu.

Miten tämä ala on muuttunut aiemmasta?
Työturvallisuuteen on kiinnitetty ja kiinnitetään koko ajan enemmän huomiota – kenenkään ei pitäisi tehdä työtä henkensä uhalla. Maalareiden osalta suurin kehitys on kylläkin tapahtunut maaliaineissa. lähes kaikkiin maalauskohteisiin löytyy nykyään vesiohenteinen vaihtoehto.

Miten uskot alan kehittyvän?
Toivon että kehitys terveellisempien  ja ympäristöystävällisempien  maaliaineiden suuntaan jatkuu ja että työmenetelmät kehittyisivät ergonomisemmaksi.

Mitä tapahtuisi jos tätä ammattia ei olisi? 
Ainakin Rakennukset olisivat aika tylsän ja viimeistelemättömän näköisiä, jos maalareita ei olisi!

Lue myös Turkulaisten maalariopiskelijoiden Eevi Teräväisen ja Janne Lehtisen mielipiteitä alasta tästä.

Lisätietoa: 
Maalausliike Vilén & Syrjänen Oy on vuonna 1951 perustettu maalaus- ja korjausurakointiyritys. Hyvä ja tasokas laatu saavutetaan ammattitaitoisen henkilöstön, laadukkaiden materiaalien ja yhteistyökykyisen toiminnan avulla. Maalausliike Vilén & Syrjänen on Pintaurakoitsijat Ry:n, Rakennusteollisuus RT:n sekä Rakentamisen laatu RALA:n jäsenliike.
www.maalausliikevs.fi.