Talonrakentaja
Talonrakentaminen on tarkkaa tiimityötä
Talonrakentaminen on näkyvin ja tunnetuin osa rakennusalaa. Talonrakentajan taitoja tarvitaan perustuksista alkaen aina viimeistelytöihin saakka. Työtehtävät ovat monipuolisia ja haasteellisia. Samuli Hakasaari ja Esa Perho kertovat seuraavassa omat polkunsa talonrakennusalalle.
Nimi: Esa Perho
Ammatti: Opettaja ja yrittäjä
Työpaikka: Keuda ja Insinööritoimisto Esa Perho Oy
Miten tulit tälle alalle ja miten olet viihtynyt?
Rakentaminen alkoi kiinnostaa minua peruskoulun lopussa, kun vanhempani rakensivat omakotitalon. Peruskoulun jälkeen kävin vähän aikaa lukiota, ja menin rakennuksille töihin. Kolmen vuoden työskentelyn jälkeen lähdin opiskelemaan rakennusinsinööriksi. Olin muuraamassa hallin julkisivua kovassa sateessa, kun minulle soitettiin, että kiinnostaisiko tulla opettamaan. Lähdin kokeilemaan ja niissä hommissa ollaan vieläkin!
Suoritin opettajan koulutuksen ja myöhemmin myös ammatillisen erityisopettajakoulutuksen. Olen viihtynyt opettajan työssä hyvin.
Välillä pidin taukoa tehden muutamia vuosia myös kirvesmiehen töitä. Olen nyt lisäksi päässyt opettajan töissä valmentamaan ja toimimaan lajipäällikkönä ammattitaitokilpailuissa. On ollut todella hienoa olla mukana, kun nuoret haluavat kehittää omaa ammattitaitoa.
Lisäksi olen toiminut noin kymmenen vuotta yrittäjänä. Yrittäjyys on kiinnostanut aina ja opettajan työn ohella se on hyvä vaihtoehto.
Millaisten nuorten kannattaisi hakeutua tälle alalle ja miksi?
Rakennusalalle kannattaa tulla, jos haluaa tehdä töitä käsillä. Rakennusala on todella mielenkiintoinen ja siinä on mahdollisuuksia moniin eri ammatteihin.
Miten kartutat ja ylläpidät omaa ammattitaitoasi?
Opettajalla täytyy olla todella laaja tietämys alasta ja täytyy pysyä kehityksessä mukana. Lisäksi täytyy olla sisäinen halua opettaa ja mielenkiinto toimia nuorten kanssa.
Oman yrityksen perustamisen päätarkoitus oli ylläpitää ja kehittää omaa ammattitaitoa. Teen valvonta- ja rakennuttamistehtäviä sekä erilaisia alan asiantuntijatehtäviä. Toimin rkl-raadin asiantuntijana sekä kauppakamarin hyväksymänä tavarantarkastajana. Käyn vuosittain yli 20 päivää erilaisissa asiantuntijakoulutuksissa.
Mistä tällä alalla työskentelevä tietää onnistuneensa työssään?
Vaikkapa kun oman yritykseni tutut asiakkaat tilaavat uusia töitä. Puskaradio toimii rakennusalalla hyvin ja usein se tuo lisätöitä! Nykyään jotkut rakennuttajat pitävät blogeja, joiden perusteella puskaradiokin on saanut aivan käsittämättömiä mittasuhteita.
Opettajan töissä parhaan palautteen saa opiskelijoilta ja yhteistyökumppaneilta.
Onko tämä ala on muuttunut aiemmasta?
Työmaat ovat muuttuneet paljon kymmenessä vuodessa, erityisesti työturvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota. Lisäksi materiaalien tehokas käyttö sekä jätteiden lajittelu ovat kehittyneet roimasti.
Miten uskot alan kehittyvän 10 vuoden päästä?
Luulen että työmaat muistuttavat jo enemmän tehdasta kuin tilapäistä työpaikkaa. Opetusalakin on ollut koko ajan murroksessa. Multimedia tulee vielä voimakkaammin mukaan opetukseen, digi-ratu, älykkäät taulut jne.
Mihin asioihin nuoren kannattaa mielestäsi kiinnittää huomiota ensimmäistä työpaikkaa valitessaan?
Kannattaa etsiä sellainen työpaikka tai tehtävä, missä voi kehittyä ja parantaa ammattitaitoa. Ammatillisessa koulutuksessa käydään laajasti ja pintapuolisesti läpi koko ala. Erikoistuminen ja opintojen syventyminen tapahtuu pääosin vasta työpaikoilla. Lisäksi ensimmäisissä työpaikoissa ei kannata kiinnittää liikaa huomiota palkkaan.
Kumoa jokin ennakkoluulo, joka alaan liittyy!
Rakennustyöt ovat miesten hommia. Alalla on paljon myös päteviä naisia.
Lisätietoa: