Vetovoimaa rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle!

Isännöinti

Isännöinti on asiantuntijatyötä

Isännöinti on asiantuntijapalvelua. Isännöintiä tarvitaan, jotta taloyhtiön arki sujuu, yhtiössä on viihtyisää asua ja yhtiön arvo kehittyy omistajien tahdon mukaisesti. ”Isännöintiala sopii tiimityöskentelystä pitäville ihmisille, jotka ovat laaja-alaisesti kiinnostuneita ympäröivästä maailmasta”, kertoo isännöitsijä Ville Niemi.

Nimi: Ville Niemi
Työpaikka: Isännöinti Ilkka Saarinen Oy

Mikä olet ammatiltasi ja miksi valitsit tämän alan?

Olen ammatiltani isännöitsijä jo toisessa polvessa ja seuraan siis isäni jalanjälkiä. Olen seurannut isännöitsijän työtä sekä kiinteistöalaa yleisesti nuoruudesta lähtien. Yläasteaikana lueskelin välipalaa syödessäni kiinteistöalan julkaisuja, joita oli kotona aina saatavilla. Kiinteistöala kiinnosti jo silloin, mutta en ajatellut sitä tulevana työpaikkana. Ajatus isännöitsijän ammatista kypsyi sitten pikkuhiljaa vuosien varrella.

Millaisia asioita kuuluu omaan työarkeesi?

Isännöitsijän ammatissa ei ole kahta samanlaista päivää, vaikka tietyt kaavat toistuvat silti monesti. Asiakaskontakteja tulee päivittäin sekä sähköpostin että puhelimen välityksellä. Asiakkailla voi olla mitä erilaisimpia syitä ottaa isännöitsijään yhteyttä. Monesti yhteydenotot liittyvät erilaisiin remontointitarpeisiin joko taloyhtiössä tai huoneistossa. Lisäksi yhteydenottoja tulee eri sidosryhmiltä kuten pankeilta, kiinteistövälittäjiltä ja huoltoliikkeiltä. Työhöni kuuluu myös monenlaisia valmisteluja, joiden avulla taloyhtiön hallituksen on helpompi tehdä päätöksiä. Valmisteltavia asioita on monentyyppisiä: lasketaan rahoitusta suurempiin remontteihin, valmistellaan kokousten asialistoja, urakkakilpailutuksia ja suunnitellaan tulevaisuuden remontteja.

Työssäni on vuoden mittaan erilaisia syklejä, jolloin keskitytään enemmän tiettyjen asioiden hoitoon. Keväisin valmistellaan tilinpäätökset ja pidetään paljon kokouksia. Alkukesästä laitetaan kevään aikana päätettyjä urakoita kilpailutukseen ja työn alle. Alkusyksystä seurataan urakoiden etenemistä ja käydään läpi välitilinpäätöksiä. Loppusyksystä suunnitellaan seuraavan vuoden urakoita ja tehdään eri urakoiden loppuselvityksiä.

Minkälaiset piirteet korostuvat juuri sinun työssäsi?

Isännöitsijän työssä ollaan jatkuvasti tekemisissä ihmisten kanssa. Isännöinti on asiantuntijatyötä, jossa korostuu asiakaspalvelu. Isännöitsijän on myös tärkeä hallita suurten kokonaisuuksien hahmottamista. Suurissa korjaushankkeissa on hallittava talouden ja urakan seuraaminen, mutta myös huolehdittava riittävästä ja oikea-aikaisesta tiedottamisesta asiakkaille. Työ pitää pystyä rytmittämään ja aikatauluttamaan järkevästi. On myös osattava keskeyttää työt yhteydenoton tullessa ja jatkaa sitten taas siitä eteenpäin!

Miten kartutat ja ylläpidät ammattitaitoasi tässä työssä?

Ammattitaidon ylläpitäminen ja kartuttaminen on tässä ammatissa ehdottoman tärkeätä. Onneksi siihen on monia erilaisia mahdollisuuksia ja kanavia. Itse seuraan alan kehitystä useiden lehtien sivuilta, erilaisissa seminaareissa ja koulutuksissa sekä keskustelemalla kollegoiden kanssa ajankohtaisista asioista.

Millaisille ihmisille tämä ala sopii?

Isännöintiala sopii mielestäni tiimityöskentelystä pitäville ihmisille, jotka ovat laaja-alaisesti kiinnostuneita ympäröivästä maailmasta.

Miten laadukasta työtä tehdään ja mitataan juuri sinun työssäsi?

Laadukasta työtä voidaan mitata seuraamalla projektien toteutumisia ja talouden hyvää hoitoa. Erittäin tärkeää on seurata myös asiakastyytyväisyyttä. Isännöintipalveluiden laadun määrittelee aina viimekädessä asiakas.

Miten tämä ala on muuttunut aiemmasta?

Isännöintiala on muuttunut paljon sähköpostiviestinnän yleistymisen myötä. Tämä taitaa olla yleinen trendi lähes kaikissa toimistoluonteisissa töissä. Asiakkaiden vaatimukset tavoitettavuuden suhteen ovat selkeästi nousseet.

Kumoa jokin ennakkoluulo, joka alaan liittyy!

Kun olen kertonut olevani isännöitsijä, olen saanut monesti kysymyksiä tyyliin: niin käytkö sää sitten vaihtamassa ne rikkinäiset lamput? Isännöitsijä rinnastetaan monesti huoltomieheen, ja kun ihmisille sitten kertoo työnkuvasta, niin hämmästys voi olla melkoinen.

Mitä tapahtuisi, jos tätä ammattia ei olisi?

Mikäli isännöintiä taloyhtiöissä ei hoidettaisi ammattimaisesti, voisi siitä olla taloyhtiölle monia ikäviä seikkoja. Hyvin nopeasti taloyhtiön hallinnon pyörittäminen ja johtaminen alkaisi kärsiä. Suurempien remonttihankkeiden kohdalla taloyhtiölle koituisi todennäköisesti taloudellista tappiota ja remonttien valvominen jäisi retuperälle. Myös taloudelliset väärinkäytökset lisääntyisivät.

Valokuva: Olli-Pekka Latvala

Linkit:

Isännöinti Ilkka Saarinen Oy on vuonna 1995 perustettu tamperelainen isännöitsijätoimisto.

Lisätietoa koulutusmahdollisuuksista

Mitä on isännöinti? Katso video!