Maarakennusalan koneyrittäjä
Suomessa maarakennussektori työllistää yhteensä noin 30 000 ihmistä, joista koneyrityksissä toimii noin 16 000. Yksi heistä on yrittäjä Antti Palo, joka päätyi ammattiinsa samalla alalla toimineen isänsä jalanjäljissä. Tällä hetkellä Antilla on palveluksessaan kolme työntekijää.
Nimi: Antti Palo
Tehtävä: Maarakennusalan koneyrittäjä
Mikä on sinun polkusi alalle?
Työskentelin jo 1990-luvun lopussa isäni työntekijänä kunnallisteknisellä alalla. Teimme silloinkin erilaisia katujen kunnostustöitä. Itsenäisenä yrittäjänä olen toiminut vuodesta 2004.
Kerro yrityksestäsi?
Teemme erilaisia koneurakointitöitä Lahden alueella: Työni tilaajat ovat jo vakiintuneita: noin 90 prosenttia töistä tehdään Destia Oy:lle. Töiden tilaajaksi on vakiintunut myös Lahden Seudun kunnallistekniikka Oy, jolle teemme mm. liikenneväylien ja ulkoalueiden kunnossapitoa.
Työtä on riittänyt sen verran paljon, että vuonna 2007 palkkasin yritykseen kaksi uutta työntekijää ja sen jälkeen vielä yhden.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Sellaista ei oikeastaan ole. Joskus aamulla ei tiedä, mistä illalla itsensä löytää. Tämä työ on rytmiltään nopeaa ja lyhytaikaiset urakat seuraavat toinen toisensa perään. Vaihtelevuutta siis riittää.
Millaisia työlaitteita sinulla on?
Käytössämme tällä hetkellä on viisi traktoria, kaivinkone, ns. pesuauto sekä pakettiautoja. Kalustoa on oltava paljon, sillä erilaisia kunnossapitotöitä riittää pitkin vuotta. Koneita on myös huollettava ja vaihdettava säännöllisesti.
Mitä maarakennusalan koneyrittäjä tekee?
Hyvin monenlaisia tehtäviä ja työt vaihtelevat vuodenaikojen mukaan: talvella aurataan ja hiekoitetaan teitä ja kuljetetaan lunta. Keväällä teiden peseminen ja harjaaminen jatkuu. Silloin myös sulatetaan rumpuja ja viemäreitä, jotta sulava lumi pääsee kulkeutumaan niihin. Kesällä vuorossa on hyvin erilaisia töitä aina katujen ja kadunvierten kunnossapidosta asfaltin paikkaukseen ja myös liikennemerkkien huoltoon ja oikaisemiseen.
Kesäisin teen myös maanviljelystöitä tilallani, joten traktori ei lepää kesälläkään.
Sopiiko tämä ala myös vastavalmistuneelle nuorelle?
Mielestäni kyllä sopii, jos on innostunut alasta. Työ kyllä opettaa tekijänsä!
Mitä ovat tämän työn parhaat puolet?
Konkreettisuus ja monipuolisuus. Työt vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.
Kuva: Seppo Pentti
Linkit ja lähteet: