Vetovoimaa rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle!

Sähköisen talotekniikan ammattilaiset

Sähköä tarvitaan lähes kaikkialla. Alalle kouluttautuminen on vaativaa, mutta se takaa samalla hyvän osaamisen, hyvän toimeentulon ja pätevät työtoverit.  Sähköalan ammattilaiset tuovat myös konkreettista valoa pimeyteen ja mahdollistavat tiedonkulun verkossa. ”Ilman sähkö-ja telealan ammattilaisia facebook ja twitter olisivat meille ihan tuntemattomia asioita”, valottaa toimitusjohtaja Jarmo Töyräs Sähkö-Arosta

sahkoisentalotekniikanammattilaisetNimi: Jarmo Töyräs
Tehtävä: toimitusjohtaja

Yritys: Sähkö-Aro Oy

Mikä on sinun polkusi alalle?

Aloitin aikanaan lukion jälkeen oppipoikana eli sähköasentajaharjoittelijana Vihdin Sähkössä ja siitä sitten syttyi kipinä sähköalan opintoihin Helsingin teknilliseen oppilaitokseen. Sähköinsinööriksi valmistumisen jälkeen menin ensin suunnittelutöihin ja viimeiset 14 vuotta työskennellyt Sähkö-Arossa eri tehtävissä, josta viimeiset reilut 5 vuotta toimitusjohtajana. Oman työuran aikana olen siis toiminut sähköalalla monessa tehtävässä.

Miten olet viihtynyt?

Kuten alalla vietettyjen vuosien määrästä voi päätellä, niin hyvin olen viihtynyt. Monenlaisia tehtäviä aivan laidasta laitaan olen saanut talosähköistyksen puolella tehdä ja olen ”edennyt uralla” asentajaharjoittelijasta monen mutkan kautta toimitusjohtajaksi.

Millaisille ihmisille tämä ammatti mielestäsi sopii?

Vaikka teknisellä alalla ollaan niin kyllä näissä töissä pitää ihmisten kanssa tulla toimeen tehtävästä riippumatta ja eipä se ole haitaksi jos tekniikka kiinnostaa eli ala sopii kaikille innokkaille, avoimille ja kehityshaluisille ihmisille.

Mitä ovat tämän työn parhaat puolet?

Parhaita puolia on varmaan juuri se, että saa työskennellä hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Tietenkin alan työssä myös näkee kättensä jäljen ja oman työnsä hyödyn muille tahoille.

Miten kehität omaa ammattitaitoasi?

Kyllähän tänä päivänä kaikissa ammateissa ja työtehtävissä tulee jatkuvasti kehittää omaa osaamistaan. Itse olen vuosien varrella käynyt useita täydennyskoulutuksia erityisesti johtamisosaamiseni kehittämiseksi. Viimeisin suuri ponnistus eli eMBA- tutkinnon suorittaminen Tampereen yliopistossa on oikeastaan maaliskuussa 2012 olevaa virallista valmistumista vaille valmis eli reilu 3 vuoden opiskelu työn ohessa on tällä erää tulossa päätökseen mutta oppiminen jatkuu…

Huomattavaa onkin se, että teknisellä alallakaan pelkkä teknisen osaamisen kehittäminen ei riitä, vaan tarvitaan tehtävästä riippuen myös esim. talous-, esimies- ja johtamisosaamista.

Mistä tämän alan osaaja tietää onnistuneensa työssään?

Kyllä sen onnistumisen tuntee itse tyytyväisyytenä omaan suoritukseensa. Jos tietää tehneensä parhaansa, voi huoletta olla tyytyväinen onnistumiseensa tai lopputulokseen. Toki täytyy muistaa, että kaikissa tehtävissä olisi aika ajoin myös tärkeää saada palautetta onnistumisestaan omilta työtovereiltaan, esimiehiltään tai asiakkailta.

Miten tämä ala on muuttunut aiemmasta?

Tottakai alamme on merkittävästi teknistynyt. Hyvänä esimerkkinä voidaan käyttää vaikka tavallista koululuokkaa. Ennen opettaja näytti kalvoilta opeteltavia asioita tai kirjoitti niitä liitutaululle. Eipä taida nykynuoret enää liitutaulua tuntea saatika piirtoheitintä vaan tekniset laitteet ovat nämäkin korvanneet. Mutta kyllä rakennusala on kaiken kaikkiaan kokenut suurta muutosta ja etenkin energiatehokkuus- ja ympäristövaatimukset ovat muuttaneet toimintatapoja. Ja kyllä työturvallisuus on nostettu aivan eri tasolle kuin vielä 10 vuotta sitten mutta tässä suhteessa tehtävää kyllä riittää edelleen mutta kehitys on oikeansuuntaista.

Kumoa jokin ennakkoluulo, joka ammattiisi liittyy! 

Sähköala soveltuu todella hyvin myös naispuolisille henkilöille eli tytöt ovat erityisen tervetulleita opiskelemaan sähköalaa eri tehtäviin niin ammattioppilaitoksiin, ammattikorkeakouluihin kuin korkeakouluihin tai yliopistoihin.

Mitä tapahtuisi jos tätä ammattia ei olisi?

Vaikka nyt vuoden vaihteessa elämme vuoden pimeintä aikaa, niin kyllä olisi vielä pimeämpää ellei sähköistysalalla olisi alan ammattilaiset töissä. Paljon puhuttu sosiaalinen mediakin (Facebook, Twitter, ym.) olisi meille aivan tuntemattomia, sillä ilman sähkö- ja telealan ammattilaisia niiden toiminta ei olisi mahdollista.

Linkit:

Sähkö-Aro Oy

STUL