Vetovoimaa rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle!

Uratarinat

Tähän osioon nostetaan aika-ajoin vaihtuvia uratarinoita kiinteistöpalvelualalta

 

MIELENKIINTOINEN TYÖ SÄHKÄRINÄ

 

Työpari Olli Tanskanen (25) ja Mikael Enberg (35) toimivat sähköasentajina Lassila & Tikanojalla.

Useita vuosia L&T:llä olleet kaverukset viihtyvät työssään.” Työturvallisuuteen ja vastuullisuuteen panostetaan paljon, sekä yrityksen me-henki on hyvä”, toteaa Olli.

Parhaita puolia työssä ovat vaihtelevat ja mielenkiintoiset työtehtävät – kahta samanlaista päivää ei ole. ”Välillä on käytettävä paljonkin aikaa asiakkaalle parhaan ratkaisun keksimiseen, mutta toisaalta juuri haastavimpien tilanteiden selvittäminen palkitsee parhaiten”, kertoo Mikael.

Kouluajoistaan Olli muistelee, että silloinen sähkö- ja energiatekniikan perustutkinto / sähköalan perustutkinto on ehtinyt nimeltään jo muuttua, vaikka hän itse valmistui vasta vuonna 2006. Mikael ei edes enää muista termiä tutkintotodistuksessaan 😉

Nimikettä suurempi huoli on Ollin mielestä se, että hyvin suuri osa koulutuksen aloittajista keskeyttää opinnot. Jollakin tavalla peruskoulun jälkeen ei olla aivan varmoja mitä halutaan.  Kysyttäessä koulutettavien sukupuolijakaumaa, prosentit menevät miehille lähes sata nolla. Jollakin linjalla oli kuulemma alussa tyttöjä, mutta heidän kiinnostus, taikka fyysiset ominaisuudet eivät riittäneet asennustyöhön ja he keskeyttivät. Tässä kohtaa Mikael ihmetteli, mikseivät naiset hanki alan koulutusta, toimiakseen esimerkiksi alan tuotteiden myynnin tehtävissä. Lisäksi monipuolinen ala tarjoaa automaatiotekniikan koulutusta ja työtehtäviä, jotka eivät ole kovin fyysisiä. Kun oikein kaivelee, Ollin mieleen muistuu, että onhan heillä talossa pari naista asentajina ja molempia on kuulemma kehuttukin!

On totta, että Isot kaapelinvääntötyömaat ovat raskaita ja vaativat fyysistä kuntoa. Toisaalta vianhaku – ja pienet keikat ovat mukavia. Joka tapauksessa ainakin L&T:llä pystyy itse vaikuttamaan työnkuvaansa. Jo työhönottotilanteessa paneudutaan hakijan toiveisiin ja osaamiseen. L&T:llä rekrytoinnin hoitavat lähiesimiehet, jotka tuntevat tehtäväkentän erinomaisesti. ”L&T:llä asentajaakin kuunnellaan”, kertoo Olli.

Työtä alla riittää ja välillä sitä on liikaakin. Huolto ja kunnossapitotyötä riittää aina työtä, vaikka uudisrakentamisessa olisi vaihteluitakin.

Olli ja Mikael kokevat, että asentamisen rinnalla myös henkilökohtainen myyntityö on tärkeää. Asiakasta on osattava ohjata kokonaisuuden kannalta kestäviin ratkaisuihin. Lisäksi asiakassuhteen hoitoon kuuluu työsuoritteen ohella askareita dokumentoinnista paikkojen siistimiseen. Olli totesi vielä, että L&T:n koulutuksissa opetetaan aina ajattelemaan ensisijaisesti asiakasta, ei niinkään firmaa.

Oman ammattitaidon ylläpitäminen on erittäin keskeinen vaatimus, jota helpottaa jos tekniikasta on luontaista kiinnostusta.

Standardit muuttuvat alati. Esimerkkinä Olli mainitsee nykyisin kaikkialle asennettavan vikavirtasuojauksen. Vikavirtasuojakytkimen toiminta perustuu sähköjohtimeen menevän ja sieltä palaavan sähkövirran erotuksen mittaamiseen ja sen tehtävänä on suojata käyttäjiä vaarallisilta sähköiskuilta ja estää tulipaloja.

Matematiikka ja fysiikka on tärkeä osata. Monet toimenpiteet, kuten lattialämmityskaapelin mitoittaminen ja sulakkeen virrankestävyys pitää osata laskea.

Alalle tervetulleiksi kaksikko toivottaa kaikki, joilta löytyy oma-aloitteellisuutta ja kiinnostusta tekniikkaan, eivätkä perus matematiikka ja fysiikka pelota. Terveydellisinä esteinä voivat olla vain värisokeus ja astma. Selkä ja hartianseutu tulisi myös olla kunnossa. Työssä jaksamista edistävät parhaiten venyttely ja liikunnan harrastaminen.

Nykyään tietotekniikka parantaa töiden sujuvuutta. Vielä nyt konttorilla käydään raportointimielessä lähes päivittäin. Suuntaus on kuitenkin, että tulevaisuudessa päivittäiset käynnit jäävät pois tietotekniikan ansiosta.

Huoltotyö antaa hyvän kokonaiskuvan asentamisen kentästä ja kokeilunhaluisten asiakkaiden kautta oppii parhaiten uutta, summaavat Olli ja Mikael.

Sähköalan valinta perustui kummallakin luontaiseen kiinnostukseen tekniikasta.

L&T:lle Mikael päätyi yrityskaupan myötä ja Olli ystävän suosituksesta.

Jatkosuunnitelmissa Ollilla siintää sähkösuunnittelun opiskelu. Mikael ei ole vielä tehnyt urasuunnitelmia, sillä hän viihtyy hyvin nykyisessä työssään.

L&T