Vetovoimaa rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle!

Viheraluerakentaja

Bitucomp Oy

viherrakentajaNimi: Jussi Häkkinen
Tehtävä: Toimitusjohtaja

Mikä on sinun polkusi alalle? Olen koulutukseltani talonrakennusalan rakennusmestari. Nuoruudessani tein muun muassa asfaltointia, joka johti sittemmin nykyiseen toimeeni.

Kerro yrityksestäsi? Perustin yritykseni Bitucomp Oy:n jo opiskeluaikoinani, eli vuonna 1997. Alussa yritykseni suoritti asfaltointitöiden työnjohtajapalveluja ja asfalttipaikkauksia. Urakoimme myös vuokrakalustolla taloyhtiöiden asfalttipihoja.

Nykyisin yritykseni tekee kivi- ja vihertöitä ja se työllistää 7 henkilöä.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi? Työpäiväni alkaa klo 5.00 aamulla, sähköposteja lukien ja tarjouskirjeitä laatien. Noin seitsemän maissa alkavat työmaakierrokset. Yritykselläni on kaikenaikaa käynnissä 2-3 työmaata. Työmailla pidän kokouksia ja valvon töiden kulkua. Hoidan myös työmaiden huoltotehtävät ja materiaali hankinnat, eli logistiikka kuuluu kuvaan. Päiväni päättyy noin 18.00, johon mennessä on tullut tehtyä myös hallinnollisia tehtäviä.

Millaisia työlaitteita sinulla on? Yritykselläni on kolme pyörakonetta, yksi kaivinkone ja erilaista kuljetuskalustoa, kuten pakettiautoja ja peräkärryjä. Yrityksen koko konekanta on uutta alle kolmevuotiasta. Uudet laitteet takaavat hyvän valmiuden ja töiden sujuvuuden.

Mitä Viheraluerakentamisen yrittäjä tekee? Alan yrittäjälle kuuluvat kivityöt ja vihertyöt. Puutöitä, kuten terasseja ja aitoja tehdään myös. Lisäksi koneurakoinnit ja esim. pihakalusteasennukset ovat tavallisia. Asfaltointikin kuulu kuvaan, tosin omassa yhtiössäni enää alihankintaa hyödyntäen.
Viheralueiden suunnittelun hoitaa yleensä suunnittelutoimisto, urakoitsijan työn ollessa toteuttavaa.
Työnkuvaan kuuluu aina vuorovaikutus ja yhteistyö toimeksiantajien kanssa. Luottamuksen rakennuttua pitkäaikaiset asiakassuhteet ovat palkitsevimpia.

Mitä ovat tämän työn parhaat puolet? Se, että saa tehdä ulkotöitä, eikä tarvitse juuttua toimistoon. Työn tulokset on nähtävissä välittömästi ja konkreettisesti. Esteettisesti kauniiden kokonaisuuksien luominen tuottaa suurta tyydytystä.

Millaisten nuorten kannattaa hakeutua tälle alalle? Fyysisistä ulkotöistä pitävien nuorten kannattaa valita tämä ala. Heidänkin täytyy lisäksi kyetä suhtautumaan työhönsä huolellisuudella ja hyvää lopputulosta tavoitellen.

Miten kartutat ja ylläpidät omaa ammattitaitoasi? Käyn erilaisilla kursseilla ja teen opintomatkoja ulkomaille. Matkoilla tutustun ulkomaisten kollegoiden työtapoihin ja ideoihin. Ammatti-lehtiä ja alan kirjallisuutta on myös tärkeä lukea.

Mistä tällä alalla työskentelevä tietää onnistuneensa työssään? Siitä, että asiakas maksaa laskunsa ajallaan ja antaa kiitoksen hyvästä yhteistyöstä.

Miten uskot alan kehittyvän 10 vuoden päästä? Uskon, että kansipihojen ja kattopuutarhojen tekeminen lisääntyy tonttimaan puutteessa, ainakin pääkaupunkiseudulla. Kestävät rakenteet ja luonnonkivet materiaalina ovat nousussa. Viherseinät tekevät tuloaan. Viherseinissä verkot ja korit sitovat maa-ainekset pystysuoraan pintaan. Sadevesien talteenotot ja niihin perustuvat kastelujärjestelmät, sekä sadevesien viivytyskentät tulevat lisääntymään.