Vetovoimaa rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle!

Toimitilahuoltaja

Siivoojan tehtäviin kuuluu imurointia, pölyjen pyyhkimistä ja pintojen pesemistä. Tehtävät vaihtelevat kohteiden mukaan. Työhön voi kuulua myös kokous- ja toimistopalveluja sekä asiakkaiden auttamista. Siivoojat työskentelevät siivouspalveluyritysten ja julkisen sektorin palveluksessa tai yrittäjinä. Ammatissa tarvitaan itsenäistä työotetta, vastuullisuutta ja palveluhenkisyyttä.

Siivoajan työvälineet ovat tänä päivänä kehittyneitä ja ergonomisia. Raskaimmat työt tehdään siivouskoneilla ja jokaiseen käsityövaiheeseen on omat apuvälineensä.

Elinympäristössämme esiintyvien lukemattomien materiaalien kirjo on haaste oikeiden puhdistus kemikaalien valinnassa. Siivoajan on kyettävä tunnistamaan kohteen pintamateriaalit ja valitsemaan parhaiten toimivat ja ympäristöystävälliset siivousaineet.

Työkohteita on lukemattomia – siivota pitää kaikkialla missä asutaan, työskennellään, matkustetaan, rakennetaan ja jne.

Siivoajan on fyysisen tekemisen ohella tehtävä valppaasti havaintoja siivouskohteena olevan rakennuksen tilasta. Siivoaja tarkkailee mm. sisäilman laatua ja mahdollisia lämpö- tai vesivuotoja. Epänormaalin tilanteen havaitessaan siivoaja raportoi poikkeamasta kiinteistönhoidolle, jonka vastuulla jatkotoimenpiteet ovat.

Siivoajan omalla vastuulla on ystävällisesti neuvoa työympäristönsä ihmisiä käyttämään toimistoissa palotuvallisia tekstiilejä, asianmukaisista materiaaleista valmistettuja akustiikkaelementtejä, varoittamaan allergisoivista huonekasveista ja viherkasvien ruukuissa elävistä homeitiöistä.

Nykyään suuntauksena on siivoojan toimenkuvan laajentaminen. Tehtäviin voi kuulua esimerkiksi kokoustiloista ja niiden laitteista huolehtimista, kokoustarjoilujen järjestämistä, puhelinkeskuksena toimimista ja postin jakoa.

Siivous vaatii monipuolista osaamista – asiantuntijuutta!

Koulutus

  • Kiinteistöpalvelujen perustutkinto, toimitilahuoltaja
  • Puhdistuspalvelujen perustutkinto, toimitilahuoltaja
  • Kiinteistöpalvelujen ammattitutkinto

Lisätietoja

Kiinteistötyönantajat ry
www.kiinteistotyonantajat.fi

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry
www.pam.fi

Opetushallitus

http://www.oph.fi/download/152763_Kiinteistopalvelujen_ammattitutkinto_18_31_011_2013.pdf

003 Ida Stigzelius

vlcsnap-2014-06-18-14h02m09s115